Justitie denkt grote drugsbaas te hebben gepakt: ‘Zonder Boub zat heel Helmond zonder coke’

Afspraak maken

Ieder eerste gesprek is altijd GRATIS en vrijblijvend zonder verplichtingen. Wij maken een eerste beoordeling voor u.

Advocaat

Christian van Dijk

Justitie denkt grote drugsbaas te hebben gepakt: ‘Zonder Boub zat heel Helmond zonder coke’

Vanuit geheime stashes in de bossen en de achtertuin bevoorraadde een Helmondse bende cocaïnedealers in heel de stad. Leider Boub wordt beschouwd als drugskoning van de stad.

In gesprekken wordt hij de ‘king’ genoemd, of ‘meester’. Andersom noemt hij zijn dealers ‘soldaten’. Volgens justitie blijkt overal uit dat Boub L., een illegale Algerijn, als bendeleider de cocaïnehandel in Helmond domineerde. „Ze doen net of hij de Helmondse Pablo Escobar is”, wees zijn advocaat Christian van Dijk dinsdag voorafgaand aan de rechtszaak al spottend naar de beruchte drugsdealer uit Colombia. “Daar klopt niks van.”

‘Dat voor de neus’

Observaties en honderden tapgesprekken schetsen volgens justitie in ieder geval het beeld van een geoliede cocaïnebende. Over de telefoon ging het om ‘stuks’, ‘grammen’, ‘dat voor de neus’ en soms zelfs letterlijk ‘cocaïne’. Na een paar maanden wisten ze bij de opsporingsdiensten genoeg en werden tien bendeleden van hun bed gelicht. Vijf van hen stonden dinsdag terecht bij de rechtbank.

Volgens officier van justitie Erna Vrijhoeven was het allemaal klip en klaar. Een rijtjeshuis aan de Van Hooftstraat, Binnenstad-Oost, fungeerde als hoofdkwartier van de bende. Daar was het een komen en gaan van dealers en klanten. Drugs werd opgehaald, geld afgegeven. Voor een gram coke moest grofweg vijftig euro worden afgetikt, dealers pakten op elke transactie een tientje winst.

Begraven coke

De coke zelf lag begraven op voorraadplekken, stashes. Een ervan bevond zich in het Bakelsbos, vlakbij de fietsbrug van het Sjef de Kimpepad. Agenten zagen een van de bendeleden zoeken naar de specifieke plek terwijl ze in het afgeluisterde gesprek hoorden hoe hij aanwijzingen kreeg van bendeleider Boub.

Als de politie op 8 oktober 2018 de hele bende besluit in te rekenen, wordt dan ook het complete bos uitgekamd. Dankzij speurhonden en metaaldetectoren wordt de vermoedelijke voorraadplek ook gevonden. Maar meer dan wat lege sealzakjes – vaak gebruikt om coke in te verhandelen – ligt er niet. Op het ‘hoofdkwartier’ in de Hooftstraat is het wel raak. Daar ligt bijna een halve kilo drugs begraven bij de voet van een druivenboom.

Jaren cel

Volgens officier Vrijhoeven zou het naïef zijn om te denken dat de bende alleen in de maanden dat de politie haar observeerde in drugs handelde. „Zonder hem zat heel Helmond zonder coke”, schetst een getuige zijn positie in de stad. Vrijhoeven weet genoeg en eist 3,5 jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De eis voor zijn rechterhand Nafih B. valt iets lager uit: 2,5 jaar cel. De overige drie hebben lang genoeg in voorarrest gezeten en hoeven van het OM niet opnieuw de cel in.

Bron: ED

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Benieuwd wat wij voor u
kunnen betekenen?