OM eist zes jaar cel voor Nieuwegeiner die met wodka achter het stuur jongen (8) doodreed

Afspraak maken

Ieder eerste gesprek is altijd GRATIS en vrijblijvend zonder verplichtingen. Wij maken een eerste beoordeling voor u.

Advocaat

Christian van Dijk

OM eist zes jaar cel voor Nieuwegeiner die met wodka achter het stuur jongen (8) doodreed

,,Mijn lieve, altijd vrolijke Milan is dood. We missen Milans heerlijke lach nu elke dag.” De spanning giert door de rechtszaal bij de slachtofferverklaring van de moeder van het 8-jarige verkeersslachtoffer. Zijn twee jaar oudere broer Sven liep bij het ongeluk hersenletsel op. Moeder in de rechtszaal: ,,Het is zijn droom om profvoetballer te worden. Het is mijn diepste wens dat hij die droom niet opgeeft.”

Zes jaar cel en vijf jaar niet autorijden, dat eiste het Openbaar Ministerie gisteren tegen de 56-jarige Nieuwegeiner B. die in maart de dodelijke aanrijding in Nieuwegein veroorzaakte. Justitie verdenkt hem van roekeloos rijgedrag. 

Bij het ongeval op de kruising van de Graaf Florisweg en de ’s-Gravenhoutseweg in Nieuwegein op 10 maart overleed de 8-jarige Milan uit Houten. Zijn twee jaar oudere broertje liep een schedelbasisfractuur, vocht dagen voor zijn leven en houdt mogelijk blijvend last van het ongeval.

Uit onderzoek bleek dat de verdachte onder invloed van alcohol en antidepressiva met een snelheid van 127 kilometer per uur op de kruising aan kwam rijden. Zijn gaspedaal was voor 98 procent ingetrapt. Hij reed door een verkeerslicht dat al zeven seconden op rood stond en knalde boven op de auto van een gezin uit Houten. De cijfers leidde de politie niet alleen af uit sporen rond de weg en gegevens uit meetlussen in het wegdek, maar ook uit B’s auto zelf. Hij reed in een tamelijk nieuwe wagen waarin tot achter de komma geregistreerd rijsnelheid, remwerking, maar ook het intrappen van het gaspedaal werden vastgelegd in een zwarte doos.

Alcohol

B. legde uit dat hij in de week na de bewuste zondag zou horen of hij zijn werk kwijt zou raken. Hij ging zoals wel vaker een stukje rijden om te ontspannen. Daarbij nam hij een fles wodka mee die hij onderweg deels nuttigde. De politie stelde na het ongeval bij B. een alcoholgehalte van bijna twee keer de limiet vast. De rechtbankvoorzitter probeerde van B. niet alleen duidelijk te krijgen wat hem bewogen heeft met drank te gaan rijden, maar ook waarom hij dicht bij huis het gaspedaal zo diep intrapte: 127 waar 70 is toegestaan. Volgens B. voelde hij wel de alcohol en wilde hij daarom zo gauw mogelijk thuis zijn.

Politieagenten die op het moment van het ongeluk toevallig in de buurt waren, hoorden de klap. Ze waren als eerste bij het ongeval en zagen de ravage. In de rapportages valt ook hun ontreddering terug te lezen als ze de twee bewusteloze jongens achterin de auto aantreffen. De verdachte hoort het verhaal dat de rechtbankvoorzitter hem voorhoudt instemmend knikkend aan. ,,Ik voel me een kindermoordenaar, een monster.”

De moeder van de beide jongens vertelt in de rechtszaal hoe heftig het voor haar was om haar zoontjes in het gras te zien liggen na het ongeluk. En over dag daarna, waarin ze Milan verliezen en Sven vecht voor zijn leven. Ook de vader, opa en oma van de jongens komen aan het woord. Oma laat de verdachte een foto zien van haar kleinzoon: ,,Zou u even willen kijken?”, bijt ze B. toe als die haar blik ontwijkt. ‘Wij hebben levenslang!’ De opa van de jongens vraagt de verdachte om niet in beroep te gaan, als de straf voor hem hoger uitpakt dan verwacht. ,,U zegt dat u spijt hebt en mee wilt werken. Gun de slachtoffers rust!”

B.’s raadsman Christian van Dijk betwist de gang van zaken niet. Hij bestrijdt echter dat sprake was van roekeloos gedrag. ,,Dit wordt in de volksmond wel zo genoemd, maar juridisch is het een ander verhaal. Hij heeft weliswaar ‘gevaarzettend‘ gereden, maar dat maakt het nog niet roekeloos.” Van Dijk bepleitte een gevangenisstraf voor de duur van het voorarrest met een werkstraf en vier jaar rij-ontzegging.

In zijn laatste woord liet de verdachte nogmaals weten dat hij spijt heeft: ,,Elke dag, elk moment denk ik aan de familie. Ik zou de tijd willen terugdraaien naar 10 maart. Dat ik me aan snelheid had gehouden, dat het een normale zondag was geweest, dat ze nu nog elke zondag met z’n vieren aan tafel hadden gezeten. Het breekt mijn hart dat dat niet meer kan en mijn schuld is. Geen enkele straf kan Milan terugbrengen. Geen enkele straf kan de levenslange pijn wegnemen. Straf is precies wat ik verdien.”

De rechter doet op 26 juni uitspraak.

Bron: AD

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Benieuwd wat wij voor u
kunnen betekenen?