OM gebruikte omstreden software in zaak Amanda Todd

Afspraak maken

Ieder eerste gesprek is altijd GRATIS en vrijblijvend zonder verplichtingen. Wij maken een eerste beoordeling voor u.

Advocaat

Christian van Dijk

OM gebruikte omstreden software in zaak Amanda Todd

Het OM heeft een zogeheten keylogger gebruikt in het onderzoek naar de Nederlandse zedenverdachte Aydin C. die onder meer de Canadese Amanda Todd zou hebben gechanteerd via het internet. Dat meldt Nieuwsuur, dat het strafdossier heeft ingezien.

Met een keylogger wordt software op de computer geplaatst die alle aanslagen op het toetsenbord registreert. Daarnaast legt de software via een screenshot geregeld chatgesprekken en webcambeelden vast.

Amanda Todd pleegde in 2012 zelfmoord. Ze deed dat nadat ze een filmpje op YouTube had geplaatst waarin ze vertelt hoe haar leven werd vergald door een man die seksbeelden van haar had gemaakt via de webcam en haar daarmee had gechanteerd.

‘Op het randje’
Volgens hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs aan de Radboud Universiteit is het bijzonder dat justitie een dergelijk zwaar middel inzet. ‘Bij mijn weten is het de eerste keer dat het gebruik van een keylogger expliciet wordt genoemd. En ik vraag me af in hoeverre dit past binnen de huidige wetgeving, ik vind het op het randje’, aldus Jacobs tegen Nieuwsuur.

C. moet morgen voor de tweede keer op een tussentijdse zitting verschijnen bij de rechtbank in Amsterdam. Justitie verdenkt de 36-jarige C. onder meer van het afpersen van minderjarige meisjes en homoseksuele mannen met seksueel getinte of pornografische webcambeelden, in een reeks landen. Hij zou hebben gedreigd die beelden te verspreiden.

Volgens C.’s advocaat, Christian van Dijk, zijn er tot dusver acht mogelijke slachtoffers geïdentificeerd, inclusief Amanda Todd. Het onderzoek naar slachtoffers die schuilgaan achter gebruikersnamen duurt nog steeds voort. Het precieze aantal slachtoffers is Van Dijk nog niet bekend. ‘Justitie heeft het over tientallen.’ De slachtoffers zouden behalve uit Nederland afkomstig zijn uit de Verenigde Staten, Canada, Engeland en Noorwegen.

Aydin C. zou jarenlang bezig zijn geweest: de aanklacht bestrijkt de periode van januari 2008 tot de dag van C.’s arrestatie, 13 januari van dit jaar. De politie pakte hem in een huisje op een vakantiepark in Oisterwijk op.

Bron: AD

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Benieuwd wat wij voor u
kunnen betekenen?